Przejdź do treści

Tuńczyk z makaronem na szybko

Jeśli nie masz zbyt dużo czasu, a chcesz coś zjeść, co w dodatku nie jest zbyt drogie, a jednak bardziej wyszukane niż jajecznica:) to proponujemy, abyś przyrządził proste danie z tuńczyka.

Składniki:

  • tuńczyk w kawałkach w sosie własnym (konserwa)
  • masło roślinne lub olej (oliwa)
  • czosnek
  • przecier pomidorowy lub ketchup
  • makaron
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Ugotuj makaron (taki, jaki lubisz – nitki, muszelki,…) do twardości jaką lubisz.
  2. Na rozgrzany na patelni tłuszcz (1 łyżka) wrzuć zmiażdżony lub drobno skrojony ząbek czosnku (albo dwa mniejsze). Czosnek należy tylko zeszklić na tłuszczu, a nie przysmażyć.
  3. Po zeszkleniu czosnku, na patelnię wrzuć całą zawartość puszki tuńczyka i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
  4. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
  5. Danie powinno mieć konsystencję miękkiej papki, więc gdy odparuje zbyt dużo wody, dodaj trochę przegotowanej gorącej wody.
  6. Na koniec dodaj dużą łyżkę koncentratu pomidorowego lub ketchupu i dobrze wymieszaj.
  7. Dodaj do smaku koncentratu, soli i pieprzu.
  8. Zdejmij danie z ognia i podaj z makaronem

Delektuj się własnym dziełem. Smacznego!

Możesz ugotować za jednym razem więcej makaronu, a następnego dnia będzie, jak znalazł, na spaghetti lub makaron z jajkiem 🙂