Jeśli nie masz zbyt dużo czasu, a chcesz coś zjeść, co w dodatku nie jest zbyt drogie, a jednak bardziej wyszukane niż jajecznica:) to proponujemy, abyś przyrządził proste danie z tuńczyka.
Składniki:
- tuńczyk w kawałkach w sosie własnym (konserwa)
- masło roślinne lub olej (oliwa)
- czosnek
- przecier pomidorowy lub ketchup
- makaron
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Ugotuj makaron (taki, jaki lubisz – nitki, muszelki,…) do twardości jaką lubisz.
- Na rozgrzany na patelni tłuszcz (1 łyżka) wrzuć zmiażdżony lub drobno skrojony ząbek czosnku (albo dwa mniejsze). Czosnek należy tylko zeszklić na tłuszczu, a nie przysmażyć.
- Po zeszkleniu czosnku, na patelnię wrzuć całą zawartość puszki tuńczyka i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
- Danie powinno mieć konsystencję miękkiej papki, więc gdy odparuje zbyt dużo wody, dodaj trochę przegotowanej gorącej wody.
- Na koniec dodaj dużą łyżkę koncentratu pomidorowego lub ketchupu i dobrze wymieszaj.
- Dodaj do smaku koncentratu, soli i pieprzu.
- Zdejmij danie z ognia i podaj z makaronem
Delektuj się własnym dziełem. Smacznego!
Możesz ugotować za jednym razem więcej makaronu, a następnego dnia będzie, jak znalazł, na spaghetti lub makaron z jajkiem 🙂